Skābs vai sārmains augsnes pH: kā to izvēlēties, mainīt un izmērīt

Ar pH parametru nosaka skābumu vai sārmainību, un no šīs vērtības ir atkarīga augu veselība. Augsnes skābās vai sārmainās īpašības ir svarīgas dekoratīvo sugu, dārzeņu un augļu izvēlē un audzēšanā.

Dažādus pH līmeņus aprēķina, pamatojoties uz sarežģītām matemātiskām funkcijām (logaritmiem), izveidojot tabulu ar vērtībām no 0 (stipri skāba) līdz 14 (stipri sārmaina). Starpvērtība 6,5-7 atbilst neitralitātes stāvoklim, kas raksturīgs tīram ūdenim.

Optimālā pH vērtība dārza augsnei ir no 6,5 līdz 7,5. Šajā stāvoklī augsne ir praktiski neitrāla, ne pārāk skāba, ne pārāk sārmaina, un lielākā daļa dārza augu un augsnes organismu tajā jūtas labi.

Ja pH vērtība mainās, tiek ietekmēti divi aspekti

Ja augsnes pH vērtība ir ārpus optimālā diapazona, dažas barības vielas var kļūt mazāk pieejamas augiem, kas var izraisīt barības vielu trūkumu vai pārpalikumu. Piemēram, ja augsnes pH ir zems (skāba augsne), augiem var būt grūtāk pieejams kalcijs un magnijs, kas var izraisīt lapu hlorozi vai citas problēmas.

Augsnes mikroorganismu veselība: augsnes mikroorganismiem, piemēram, baktērijām, sēnītēm un vienšūņiem, ir svarīga nozīme augsnes auglības un barības vielu pieejamības nodrošināšanā augiem. Ja augsnes pH vērtība ir ārpus optimālā diapazona, augsnes mikroorganismu veselība un aktivitāte var tikt negatīvi ietekmēta, kas savukārt var izraisīt augsnes kvalitātes un augu ražas samazināšanos.

Barības vielu pieejamība augsnē ir atkarīga no pH vērtības

Augsnes pH vērtībai ir liela nozīme barības vielu pieejamībā augiem. Izpratīsim, kāpēc tas tā ir un kā tas var ietekmēt augu augšanu un attīstību.

Uzturvielas augsnē var atrasties starp augsnes daļiņām izšķīdušu sāļu savienojumu veidā, kas ļauj augiem tās viegli asimilēt. Tomēr, ja pH vērtība ir zemāka par optimālo, noteiktu makro- un mikroelementu pieejamība augu saknēm var būt ierobežota. Tas var izpausties kā slikta augu augšana vai deformācijas pat tad, ja mēslojums tiek lietots pareizi.

Piemēram, ja augsnes pH vērtība ir pārāk zema, augi nesaņem pietiekami daudz slāpekļa, kālija un kalcija. Savukārt, ja pH vērtība ir pārāk augsta, augi saņems pietiekami daudz šo makroelementu, bet var trūkt dzelzs, mangāna vai bora, kas var negatīvi ietekmēt augus.

Alumīnijs ir arī augsnēs ar īpaši skābu pH, kas var izraisīt hortenziju nokrāsošanos spilgti zilā krāsā. Tomēr pārmērīgs alumīnija daudzums var negatīvi ietekmēt augu labsajūtu, un, ja tā līmenis ir pārāk augsts, dārza augu izdzīvošana ilgtermiņā kļūst maz ticama.

Līdzsvarotas pH vērtības uzturēšana veselīgai augsnei

Uzturot līdzsvarotu pH vērtību augsnē, jūs palīdzat augsnei būt pašpietiekamai un novēršat problēmas, kas var izraisīt augu bojāeju vai aizkavētu un vāju augšanu.

Ir svarīgi uzraudzīt augsnes pH vērtību un nepieciešamības gadījumā to koriģēt, lai nodrošinātu optimālus apstākļus dārza augu augšanai un attīstībai.

Labvēlīgo mikroorganismu aktivitāte augsnē ir atkarīga no augsnes pH vērtības

Auglīgā augsnē ir ļoti daudz mikroorganismu, kuriem ir būtiska loma augu apgādē ar barības vielām. Ja augsne ir skāba, ar zemu pH vērtību, augsnes mikroorganismu aktivitāte samazinās. Apsveriet, kādas sekas tas rada, pamatojoties uz četru soļu diagrammu:

Lielie augsnes organismi, piemēram, sliekas, pārveido organiskās vielas (piemēram, lapas, zariņus, zāles stiebrus) humusā. Mikroorganismi noārda humusu, lai iegūtu svarīgas barības vielas, piemēram, slāpekli.

Sliekas, kukaiņi un mikroorganismi veido barības ķēdi, kas ir augu dzīves pamatā. Ja augsnes organismi kļūst mazāk aktīvi, augsnes struktūra pasliktinās, tā kļūst mazāk irdena un organiskās atliekas netiek sadalītas un pārvērstas humusā.

Samazinoties mikroorganismu aktivitātei, trūkst humusa tālākai ķīmiskai pārstrādei (mineralizācijai).

Rezultātā augiem trūkst minerālvielu, kas organiski saistītas ar mikrobu darbību, piemēram, slāpekļa, kālija un fosfora.

Zems pH un tā sekas

Ja pH vērtība ir zemāka par 6,5, augsni uzskata par skābu. Daži augi (piemēram, rododendri, acālijas, hortenzijas, mellenes, virši) dod priekšroku skābai augsnei ar pH 4,5-5. Tomēr, ja pH vērtība ir ļoti zema, lielākajai daļai augu ir grūtības.

Skābā augsnē mikroorganismi ir mazāk aktīvi, kas negatīvi ietekmē augsnes struktūru un humusa mineralizāciju. Arī skābās augsnēs augi vieglāk absorbē dažus smagos metālus (piemēram, kadmiju, dzīvsudrabu) vai vieglos metālus, piemēram, alumīniju, ja augsne ir ļoti skāba. Tas var kaitēt augu labsajūtai un ietekmēt augu augšanu un attīstību.

Turklāt skābās augsnēs dzelzs un mangāns augiem ir pieejams lielā daudzumā, bet kalcijs, kālijs, magnijs un bors ir pārāk zemā koncentrācijā. Tas var negatīvi ietekmēt dažu augu sugu, piemēram, rožu, augšanu un attīstību.

Kopumā optimāla augsnes pH kontrole un uzturēšana ir galvenais faktors, lai nodrošinātu veselīgu augu augšanu un attīstību, jo tas ietekmē mikrobu aktivitāti, barības vielu pieejamību un samazina risku, ka augos uzkrājas kaitīgie metāli.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment